Τελευταία Νέα

Ένα πρόσωπο ζητεί αναγνώριση‏

 Ένα ναυλωμένο αεροπλάνο του ισπανικού υπουργείου Άμυνας για ανεφοδιασμό των δυνάμεών του στο Αφγανιστάν έφερε, απρόσμενα, πίσω στη Μαδρίτη, μία πολύ ιδιαίτερη «περίπτωση». Μια  24χρονη Αφγανή, θύμα πρωτοφανούς συζυγικής βαρβαρότητας.

   Άλλη μια ιστορία φρίκης κακοποιημένης γυναίκας από το Αφγανιστάν βγήκε εκτός συνόρων κι έφτασε στη Μαδρίτη, για να αποκτήσει και πάλι ανθρώπινη μορφή. Ήταν μια τυπική πτήση του ισπανικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο ναύλωσε ένα αεροπλάνο για να ανεφοδιάσει τις ισπανικές δυνάμεις στο Χεράτ του δυτικού Αφγανιστάν.


Στην επιστροφή, όμως, έφερε στη Μαδρίτη μια πολύ ιδιαίτερη «περίπτωση», που χρήζει ειδικής νοσηλείας. Μια 24χρονη Αφγανή, θύμα συζυγικής βαρβαρότητας. Ο άντρας της κοπέλας, μέλος των Ταλιμπάν και συχνά υπό την επήρεια ναρκωτικών, πριν από 6 μήνες της επιτέθηκε και την ακρωτηρίασε κόβοντας τη μύτη, τα χείλη και τα αυτιά της.

Οι τρομερές κραυγές της ξύπνησαν τους γείτονες, που έσπευσαν να τη βοηθήσουν, ενώ ο δράστης διέφυγε και καταζητείται για να δικαστεί. Η άτυχη κοπέλα οδηγήθηκε στο γάμο σε ηλικία μόλις 9 χρόνων, στα 11 απέκτησε το πρώτο της παιδί κι έχει ήδη τέσσερα!

Έφτασε στην ισπανική πρωτεύουσα για να υποβληθεί
 σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων προσώπου στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Μαδρίτης, όπου θα παραμείνει ένα μήνα και θα χρειαστεί να επιστρέψει μερικές φορές ακόμη. Έχει ήδη υποβληθεί σε πλαστική επέμβαση στην Τουρκία, όπου έμεινε 40 μέρες, χάρη στις δωρεές από Αφγανούς ιδιώτες και δημόσιους φορείς του Χεράτ.

Η βία κατά των γυναικών είναι συχνό φαινόμενο στο Αφγανιστάν, όπου από την εποχή της κυριαρχίας των Ταλιμπάν επιβλήθηκε απόλυτη εξουσία των ανδρών πάνω στις γυναίκες.Και μετά την πτώση των Ταλιμπάν δεν φαίνεται να άλλαξαν ιδιαίτερα τα πράγματα.


Το 2009 ψηφίστηκε ένας πρωτοποριακός Νόμος για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο οποίος ποινικοποιεί πράξεις όπως ο γάμος μικρών παιδιών, βιασμοί και άλλες μορφές βίας σε βάρος γυναικών. Ωστόσο, οι νόμοι είναι αποτελεσματικοί μόνο όταν εφαρμόζονται.

Πρόσφατα, με την υπογραφή του προέδρου Καρζάι, εγκρίθηκε νόμος, ο οποίος αφήνει ατιμώρητους τους βιαστές και βασανιστές γυναικών. Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι συγγενείς δεν μπορούν να βεβαιώσουν και να καταθέσουν όταν μια γυναίκα έχει δεχτεί επίθεση ή βιασμό. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ατιμωρησία, αφού κανείς δεν μπορεί να καταθέσει, γιατί μια γυναίκα βλέπει μόνο συγγενείς και την βλέπουν μόνο οι συγγενείς της.

Ανεπίσημα, εξάλλου, συνεχίζεται το έθιμο του μπαάντ (ή μπαάντι), σύμφωνα με το οποίο, αν δεν έχεις να πληρώσεις με χρήματα, αποζημιώνεις τον δανειστή σου ή αυτόν που αδίκησες με μια από τις θυγατέρες σου. Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συχνά πυκνά εκφράζουν ανησυχίες για τη μεταχείριση των γυναικών στην αφγανική κοινωνία.

Σύμφωνα με το
 Trust Law, το νομικό τμήμα του ιδρύματος δημοσκοπήσεων Thomson Reuters, στην κορυφή της λίστας με τις πιο επικίνδυνες χώρες για τις γυναίκες παραμένει το Αφγανιστάν. Στη χώρα αυτή, το 87% των γυναικών είναι αναλφάβητες, ενώ το 70-80% των νεαρών κοριτσιών εξαναγκάζονται σε γάμους με συζύγους προεπιλεγμένους από την οικογένεια.

Πηγή:stokokkino.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κοινότητα Ενωμένων Αφγανών Ελλάδος (A.FG.U.GR) Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Από το Blogger.